Kwasy tłuszczowe omega i kwasy tłuszczowe nienasycone

Kwasy tłuszczowe nienasycone dzielimy dzieli się w zależności od liczby wiązań w łańcuchu węglowy na jednonienasycone i wielonienasycone. Jednym z najbardziej rozpowszechnionych kwasów jednonienasyconych jest kwas oleinowy (omega 9). Obniża on poziom cholesterolu całkowitego oraz LDL, chroni przed nowotworami i chorobami układu krążenia. Występuje w tłuszczach roślinnych i zwierzęcych. Wysoką zawartość tego kwasu ma oliwa z oliwek, gdzie jego stężenie wynosi nawet 80%. Inne jego źródła to olej rzepakowy, sezamowy, orzechy ziemne. Z kolei do grupy najważniejszych dla zdrowia kwasów wielonienasyconych nalezą kwasy tłuszczowe omega 3 oraz 6. Kwasy omega 3 obniżają poziom złego cholesterolu, mają działanie przeciwzapalne, wpływają korzystnie na pracę mózgu, serca. Ich doskonałym źródłem są tłuste ryby morskie oraz olej lniany i orzechy włoskie.

 

Kwasy omega 6 są budulcem komórek, wpływają na pracę układu nerwowego, układu pokarmowego, nerek, serca. Ich doskonałym źródłem są pestki dyni, olej słonecznikowy, sojowy, kukurydziany, orzechy ziemne i awokado. Wspólną cechą wszystkich kwasów tłuszczowych nienasyconych, jest to, że muszą być one dostarczane z zewnątrz wraz z żywnością, gdyż organizm nie potrafi ich wytworzyć samodzielnie.