Warzywa niezbędne dla zachowania zdrowia

Nikt z nas nie neguje pozytywnych właściwości, jakie niesie ze sobą spożywanie zróżnicowanych warzyw. Często jednak wybierając świadomy rodzaj żywienia chcemy poszerzać wiedzę w temacie, który należy do trudnych w zgłębianiu. Nie musimy jednak przejść przez tony książek, czy poradników dotyczących sposobów odżywiania i wpływu różnych diet na system odpornościowy. Naukowcy ze Stanów Zjednoczonych przeprowadzili badania mające na celu uwierzytelnienie tego, które z warzyw zawierają największe ilości witamin i minerałów niezbędnych dla naszych organizmów.

 

W artykule zapoznamy Państwa z listą 10 najzdrowszych warzyw. Do listy najbogatszych w wartości odżywcze warzyw bez wątpienia należy rukiew wodna, która spożywana na surowo przyczynia się do spowolnienia procesów starzenia skóry. Oprócz tego na liście nie może zabraknąć czosnku, znanego ludzkości jako naturalnego antybiotyku. Do warzyw, które powinniśmy spożywać najwięcej jak się da możemy dodać brokuł, pomidor, cebule, szalotkę, rukole, dynie, brukselkę i marchew. Warto przy tym nadmienić, że regularnie spożywana marchew dzięki zawartości karotenu może uchronić nasz wzrok przez pogorszeniem się.